Chili con carne

chili con carne

Chili con carne je relatívne rýchle a relatívne jednoduché jedlo. Samozrejme, môžem sa s tým riadne vyhrať. Ale dnes som nemal extra moc veľa času a tak som skombinoval niekoľko polotovarov do skvelej chuti. Dokonca sa mi to podarilo až tak dobre, že hneď, ako sa minulo, som dorábal druhú dávku. V rýchlosti varenia mi tiež pomohli moje hrnce od AMC, takže ak sa rozhodnete skopírovať môj postup bez AMC, potom pridajte „pár“ minút navyše, alebo skúste použiť kuchtu. No rozhodne negarantujem, že vám to neprihorí.

Poznámočka: ak sa náhodou rozhodnete, že AMC chcete mať aj vy, určite ma kontaktujte a spojím vás so skvelým človekom, cez ktorého ich nakupujem ja.

Ja viem, že pán Čársky ma za plechovkové polotovary moc nepochváli. Ale risknem to a sľubujem, že do budúcna si zavarím vlastné polotovary.

Ingrediencie

Postup

Na bravčovej masti som do zlata opiekol cibuľu. Ešte počas smaženia som prihodil na jemno nasekané chili papričky z našej záhradky. Keďže každá z mojich chili papričiek štípe inak a členovia našej rodiny pikantné až tak moc nemusia, tak som musel byť opatrný. Koniec koncov si chili môžem pridať aj na záver len do vlastnej porcie.

Cibuľku máme pripravenú relatívne rýchlo a pridáme do nej mleté mäso. Pokojne môžete použiť aj bravčové, prípadne mix bravčového a hovädzieho. Chvíľu som to premiešal, aby sa prepojila cibuľka do mäsa a zľahka som to celé osmažil, aby nebolo vidno krvavé miesta. Potom som pridal za polievkovú lyžicu bujónu. Pozor, lebo každý bujón je inak slaný, aby ste si jedlo zbytočne nepresolili. Ja osobne kupujem 900g balenie v Metre. Pridal som cca 1dcl vody, premiešal som to, aby sa soľ z bujónu dostala všade rovnomerne a uzavrel som to celé pod secuquick a nastavil v turbo režime na 8min.
Pre tých, čo secuquick nepoznajú, veľmi zjednodušene povedané, je to tlakový systém. Niečo podobné, ako kuchta, len lepšie.

Možno by stačilo aj o pár minút menej. Áno, secuquick varí naozaj rýchlo. Ja som však stará škola a i keď som sa už 1000x presvedčil, že sa nemusím báť, tak väčšinou stále prihodím nejakú tú minútku navyše.
Vypustil som paru spod secuquicku, nech môžem pokračovať vo varení. Vlastne, v tomto okamihu už varenie prakticky končí. Pridal som už len plechovku kukurice s fazuľou, plechovku fazule a rajčinový pretlak.

V tomto okamihu stačí obsah premiešať, priviesť do varu a mám hotový obed. Ak to chcete robiť naozaj tak, ako som robil ja, tak som túto celú zmesku chili con carne ešte cca 2-3min miešal na nízkom prísune energie, aby sa chute ešte viac prepojili a zľahka som to ešte dosolil.

Niektorí síce tvrdia, že do chili con carne patrí aj kúsok horkej čokolády, no mne tam vôbec nechýba.

Príloha

Neviem, či existuje úplne originálna príloha k tomuto jedlu. No múdre knihy tvrdia, že by sa to malo jesť s tortilou, či s plackou. Určite je to však chutné aj s obyčajným chlebom. Viem si predstaviť chili con carne v zemiakovej placke. Ale určite si k tomu môžete dať aj „obyčajnú“ ryžu.
Túto poslednú prílohu používame u nás doma asi najčastejšie, lebo ryža nám chutí a s pomocou amc ju mám rýchlo hotovú.
Mne napríklad tiež veľmi chutí kombinácia, kde na tortilu dám zo dve lyžice chili con carne, nastrúham na vrch syr a urobím si tortilovú rolku. Pre dokonalosť do nej pridám pár kúskov čerstvých chili papričiek a môžem pridať aj čerstvú bazalku.

Záver

Celé toto jedlo chili con carne mi trvalo aj s prípravou pod 20 minút, čo je čas, ktorý považujem za viac než vynikajúci na prípravu jedla, ktoré chutí ako z profi kuchyne. Celý recept sa dá samozrejme vyšperkovať. Napríklad môžete pridať cesnak, mletú papriku, mrkvu, alebo iné strukoviny. Môžete pridať iné koreniny, ako napríklad čierne korenie. Celé sa to dá ozdobiť lístkami bazalky. A samozrejme sa s tým dá aj inak pohrať. Mojim primárnym cieľom je však pripraviť pár jednoduchých receptov, ktoré si môžu urobiť moje deti, keď sú samé doma. Tiež chcem, aby tieto recepty boli tak jednoduché, aby sa dali zopakovať aj na táboroch v poľnej kuchyni.

Komentáre

Pridaj komentár