
Táto metóda varenia „sous vide“ ma v poslednom čase očarila. Je síce časovo veľmi náročná, no výsledok rozhodne stojí za to. Jedná sa o varenie vo vákuu pri nízkej teplote. Veľkou výhodou je okrem iného to, že vákuum predĺži trvanlivosť potravín. Jedlo si tiež zachová svoju chuť. V neposlednom rade je tu výhoda, že môžem v jednom hrnci variť rybu, zeleninu, kura, vajce, bravčové a chuť jednotlivých jedál sa navzájom nepomieša.
Za jednu z TOP výhod považujem možnosť uvariť si viacero sáčkov odrazu. Tie po dovarení schladím a môžem ich skladovať v chladničke celý týždeň a keď dostanem v utorok chuť na kačicu, tak finalizácia mi bude trvať už len 15-20min. Takto uvarené jedlo mám chutné, mäkké a prirodzene šťavnaté. Vlastne si cez víkend pripravím polotovary na celý nasledujúci týždeň a potom mám varenie naozaj bez roboty.
Celý systém má zároveň ale pre mňa jednu brutálnu nevýhodu. A síce plače moje EKO nastavené srdiečko. Pri tomto spôsobe je brutálne vysoká spotreba plastových vákuových sáčkov. Utešujem sa ale tým, že sú recyklovateľné. A sám ich tiež recyklujem. Po uvarení jedla, resp. po jeho vybratí zo sáčku vákuovacie vrecko umyjem a použijem znova. Samozrejme zakaždým zmenším jeho objem o novo vytvorený zvar po vákuovaní. Ale toto je už pre mňa prijateľné „zlo“.
Len pre zaujímavosť, tento spôsob varenia metódou „Sous vide“ využívajú aj profi reštaurácie. Predpripravia si jedlá na dlhšie obdobie po jednotlivých porciách. Keď príde zákazník, môže potom dostať za 20 min na stôl chutné jedlo, ktoré sa inak pripravuje celé hodiny.
Doporučené teploty a časy varenia
Potravina | Hrúbka (cm) | Teplota (°C) | Min čas varenia (hod) | Max čas varenia (hod) |
---|---|---|---|---|
Sviečková (hovädzia) | 2,5 | 56,5 a viac | 1 | 4 |
Sviečková (hovädzia) | 5 | 56,5 a viac | 3 | 6 |
Zverina | 2,5 | 56,5 a viac | 8 | 24 |
Zverina | 7 | 56,5 a viac | 10 | 24-48 |
Sviečková (bravčová) | 4 | 56,5 a viac | 1,5 | 6-8 |
Bravčové rebrá | 74 | 4 | 24 | |
Bravčové kotlety | 2,5 | 56,5 a viac | 2 | 8 |
Bravčové kotlety | 5 | 56,5 a viac | 4 | 10 |
Bravčové brucho | 5 | 75-85 | 5 | 72 |
Kuracie prsia | 5 | 63,5 a viac | 2,5 | 6 |
Kuracie stehno | 74-80 | 4 | 8 | |
Kačacie stehno | 74-80 | 8 | 18 | |
Králik | 3 | 65 a viac | 1,5 | 4 |
Ryby | 2,5 | 52 a viac | 20min | 30min |
Ryby | 5 | 52 a viac | 30min | 40min |
Zelenina (mrkva, zemiaky, cvikla, zeler …) | 2,5 | 84 | 1 | 4 |
Zelenina (mrkva, zemiaky, cvikla, zeler …) | 5 | 84 | 2,5 | 4 |
Zelenina (brokolica, karfiol, tekvica, hrach, cibuľa …) | 84 | 0,5 | 1,5 | |
Ovocie – tvrdé | 2,5 | 84 | 45min | 2 |
Ovocie – mäkké | 2,5 | 84 | 0,5 | 1 |
Vajce na mäkko | 63,5 (75) | 45min (15min) | 90min (18min) | |
Vajce na tvrdo | 71 | 45min | 90min | |
Vajce miešané | 75 | 20min | 20min |
Asi sa mi nebude chcieť prepisovať všetky recepty pre metódu varenia „sous vide“ takže pridávam link na sous vide recepty.
Ak máte nejaké otázky ohľadom tejto metódy varenia, nebojte sa opýtať.