Liehový varič z plechovky od piva

Tento liehový varič z plechovky od piva som vyrábal už naozaj veľmi dávno. Bolo to v čase, keď som ešte chodil aktívne na ryby. Návod na jeho výrobu som písal pre portál chytej.cz a varič stále považujem za skvelú pomôcku, ktorá má veľmi malé rozmery. Varič má nízku hmotnosť a jeho prevádzkové náklady sú tiež veľmi nízke. Za veľkú výhodu tiež považujem fakt, že si vezmem len toľko liehu, koľko spotrebujem. Respektíve si vezmem drobnú rezervu navyše.

Ako na to?

Tento článok som písal naozaj veľmi dávno. Prinášam ho v pôvodnom znení a upravujem ho len úplne zľahka, kvôli SEO optimalizácii.

Nechtiac som si vypočul rozhovor dvoch mladých „trampov“. Jeden bol nešťastný, že si na čundri nemôže nič uvariť. Nemá totiž peniaze, aby si mohol kúpiť varič a že teda na výpravu nepôjde. Ach kde sú tie časy, keď nám stačil ešus a ako správny tramp som si spravil malý ohníček kdekoľvek. A keď som si navaril, dal som všetko doporiadku tak, že nikto ani len netušil, že tam včera bol zapálený oheň. Áno, je pravda, že nie všade je možnosť klásť oheň, ale to neznamená, že budem svoju účasť na čundri podmieňovať kúpou profi variča. Zvlášť ak ten chalan práve pil už druhú plechovku piva.

Niektorí už viete, kam mierim, keď som spomenul druhú plechovku piva. Mnohým ale tento starý trampský vynález (ideálny aj pri dlhšej rybačke) nič nehovorí.
Stále nič? No dobre. Prezradím, že budem písať o výrobe homemade variča z plechovky od piva. V ňom ako palivo používam kvapalný lieh. Veľkou výhodou tohto variča sú jeho rozmery, nízke prevádzkové náklady a minimálna cena. No a samozrejme nepotrebujem nosiť na akciu veľkú plynovú bombu, ale len presné množstvo liehu, ktoré budem potrebovať.


Skôr ako sa do toho pustíme, musím samozrejme spomenúť aj nevýhody a to sú nižšia účinnosť oproti plynovému variču, kde je  účinnosť dosť závislá od vonkajšej teploty. Napr. na snehu tento varič bude fungovať veľmi problematicky – ale dá sa to. Asi hlavnou nevýhodou je, že keď už raz dávku liehu zapálim, nie je jednoduché varič odstaviť. Táto nevýhoda sa rieši tým, že skúsenejší používatelia tohto variča použijú také množstvo liehu, aby vyhorelo tesne po dovarení. No a poslednou vážnejšou nevýhodou je nutnosť „štartovania“ variča. O tom ale poviem, keď varič postavíme, takže poďme na to.

Zoznam materiálu.

  • 2 plechovky od piva, alebo iného nápoja (väčšina asi dá prednosť pivu)
  • kúsok bavlnenej látky, alebo obväzu (nie je bezpodmienečne nutný)
  • ostrý nôž
  • špendlík/ klinček
  • ostatné pomôcky len zvýšia komfort pri výrobe – kliešte, šmirgel, nožnice

Postup výroby

Máloktorý návod začína pitím piva, preto sa mi tento návod páči. Vypijem pivo, alebo iný nápoj v plechovke. Potrebujem dve rovnako veľké plechovky. Ak nám zachutilo a vypili sme viac, počkáme na vytriezvenie. Ak máte menej ako 18 rokov, ponúkam službu, že ak mi pošlete pivo a ja pošlem nazad plechovku.

krok 1.)

Zo spodnej strany plechovky ošmirgľujeme farbu. Je fakt, že tento úkon sa robí jednoduchšie na plnej plechovke, ale príjemnejšie sa začína vypitím piva. Ak farbu neošmirgľujem, nevadí to, ale pri pár prvých vareniach sa bude farba postupne vypaľovať a bude mierne posmrdkávať. Na funkčnosť to nemá žiaden vplyv.

krok 2.)

Nožom odrežeme z každej plechovky spodok – vo výške cca 2-3 cm.

krok 3.)

Na jednej „miske“ vyrežeme dieru do dna.

krok 4.)

Zo zvyšku plechovky si odrežeme pásik hliníkového plechu – šírka cca 2-3 cm.

krok 5.)

Pásik odstrihnem tak, aby som ho mohol vyrovnať. Následne si  prirovnám tento pásik k obvodu vyrezanej diery v dne jednej z misiek tak, aby som bol schopný vyrobiť nový ovál, kde priemer bude o máličko väčší, ako je priemer vyrezanej diery + nechám si cca 2-3 mm na každú stranu, aby som si mohol spraviť „uši“ ktorými sa do seba ovál zacvakne a bude pekne držať.
Ak konce tohto pliešku vyžíham nad plameňom sviečky, alebo zapaľovača, bude sa ľahšie ohýbať. Tento krok síce nemusím urobiť, ale po vyžíhaní plech zmäkne a pri ohýbaní nebude mať tendenciu praskať.

Na tomto rovnom pliešku zahnem konce tak, aby sa dali do seba pekne zacvaknúť a aby ovál držal pokope.

krok 6.)

Celý ovál oviniem z vonkajšej strany kúskom bavlnenej látky alebo obväzom.  Látku môžem prichytiť sekunďákom, ale ja som to vyriešil tak, že mi konce látky končia pod „ušami“ a ich stlačením polohu látky zafixujem. Toto ovinutie látkou nemusím urobiť nutne. Ovinutie hlavne pomáha rýchlejšiemu štartu liehového variča.

Ovál z pliešku vložím do dielu, do  ktorého som predtým vyrezal dieru. Ak som bol šikovný, ostala mi vnútri malá hrana, za ktorú mi tento pliešok pekne zapasuje.

krok 7.)

Okraj plechovky, s ktorou sme teraz pracovali kliešťami po obvode jemne pozahýbam do „vlnovky“. Je to preto, že oba spodky plechoviek majú rovnaký priemer a my ich potrebujeme spojiť dokopy. Dávam pritom pozor, aby som pliešok, ktorý je ovinutý látkou, nepritisol na spodnej strane úplne natesno. Lieh musí byť schopný popod neho pretekať.
Keď oba diely spojím, potom vyvŕtam, alebo špendlíkom napichám po obvode vrchného otvoru dierky. To je prakticky koniec a som pripravený variť.

Prevádzka liehového variča

Prevádzka je veľmi jednoduchá. Do stredového otvoru nalejeme dávku liehu cca do 1/2  – max do 2/3 a zapálime. Lieh najskôr horí v stredovom otvore a postupne zahrieva steny variča. Ako krčmové skúsenosti hovoria, lieh sa odparuje dosť rýchlo a zvlášť pokiaľ sa jedná o dobrú slivovicu a to isté platí aj pre technický lieh. So stúpajúcou teplotou sa aj rýchlosť odparovania zväčšuje.
Tieto liehové pary unikajú cez trysky (dierky po obvode) a keď je ich koncentrácia dostatočná, začnú horieť liehové pary miesto tekutého liehu. Akonáhle horí plameň zo všetkých trysiek a nespravil som ich moc riedko, plamene po obvode spália všetok kyslík potrebný pre horenie v stredovom otvore.

Zároveň plamene z trysiek dodávajú plechovke dostatok tepla pre ďalšie odparovanie liehu. V tom okamihu je varič pripravený a môžeme nad plamene postaviť nádobu s vodou. Pozor, varnú nádobu nemôžem postaviť priamo na varič, ale na varenie si musím spraviť samostatný stojan.

Varenie na liehových parách má podstatne vyššiu účinnosť, ako varenie na tekutom liehu. Keď liehový varič z plechovky od piva používam, je vhodné aby som ho najskôr „naštartoval“. Reálne postavím ešus nad varič aj skôr, aby som využil aj tú trochu tepla. Má to však drobnú nevýhodu, že tekutý lieh nehorí úplne dokonale a môže trochu začierniť ešus.
Ako som už spomínal, varič má problémy v chladnom počasí, pretože sa celá nádoba prudko ochladzuje. Prevádzka je možná, keď použijem vhodnú podložku a závetrie. Prípadne môžem variču pomôcť tak, že pod ním zapálim sviečku, ale to už je naozaj extrém.

Pri použití tohto liehového variča z plechovky od piva treba dávať pozor, lebo je počas prevádzky (i po nej) dosť horúci a podložka je teda vhodným doplnkom. Varič by som moc nechcel počas prevádzky chytať holými rukami.

Záver

Ak sa vám tento nápad zapáčil, ale nemáte moc chuť si ho sami vyrábať, môžete si ho vygúgliť ako „liehový varič horal“ a jeho cena začína na cca 200,- CZK.
Áno, súhlasím, že plynový varič je väčšinou rýchlejší a jeho prevádzka je jednoduchšia. Ale keď vezmem do úvahy zriaďovacie a prevádzkové náklady a netrvám na tom, že kávu musím mať hotovú o 5 minúť a ďalších 5 minút by som už nevydržal, tak ekonomika hovorí jasne. Liehový varič z plechovky od piva je skrátka prakticky zadarmo a prevádzkové náklady sú cena liehu.
Na záver mi neostáva iné, ako vám zaželať veľa príjemne strávených chvíľ pri výrobe i jeho používaní.

Varič, ktorý som postavil a popísal v tomto článku som venoval jednému priateľovi pri rybačke. Viem sa vždy zariadiť aj inak, ale ako tak píšem tento článok, tak mám chuť ho sám znovu vyrobiť. Určite budem celý postup točiť na video. (Presne preto je tento návod aj v kategórii urobil som aj chcem urobiť). Takže ak chceš byť pri tom, tak mi daj odber na môj youtube kanál a verím, že to nebude dlho trvať.

Ak sa chceš so mnou podeliť o svoje skúsenosti s používaním liehového variča z plechovky od piva, prípadne máš tip na vylepšenie, alebo nápad na úplne iný varič, pokojne využi môj kontaktný formulár.


Komentáre

Pridaj komentár